Skip to content

Specialist in vloerverwarming

Bekijk ons inspiratiemagazine voor de vloerentrends van 2022 & tips van onze vakmannen

Parketvloer schoonmaken: zo doe je dat

Je parketvloer schoonmaken is erg belangrijk. Het regelmatig reinigen van een parketvloer zorgt er namelijk voor dat je vloer er beter uitziet, minder snel beschadigt en dat er minder vaak onderhoud moet worden gepleegd. Reinig je een vloer niet regelmatig? Dan kunnen vuil, vocht en vet in het hout trekken. Zonde! Op deze pagina lees je hoe een parketvloer schoonmaken in zijn werk gaat, welke producten je daarvoor gebruikt en waar je op moet letten. Ook delen we een duidelijk stappenplan zodat je het schoonmaken van een parketvloer eenvoudig en op de juiste manier uitvoert.

Hoe kan ik het beste mijn parket schoonmaken?

Hoe je op de beste manier jouw parket schoonmaakt is afhankelijk van de behandeling. Is het parket met olie of lak behandeld? Iedere vloer kent een eigen behandeling en aanbevolen reinigingsmiddelen. Twijfel je aan de parketsoort en/of de behandeling? Stel gerust al je vragen. We geven graag passend (schoonmaak)advies.

Benodigdheden gelakte vloer schoonmaken:

Benodigdheden geoliede parketvloer schoonmaken:

Stappenplan voor het schoonmaken van je parketvloer

Alle benodigdheden staan klaar. Je parketvloer schoonmaken kan beginnen! Volg onderstaande stappen en weet zeker dat je op de juiste manier jouw vloer schoonmaakt.
 

Stap 1: stofzuigen
Het schoonmaken van je parketvloer begint altijd met stofzuigen. Hierdoor verwijder je allerlei vuil, zoals stof- en etensresten of zand. Gebruik een stofzuiger met een zachte borstel. Dit voorkomt krassen in de vloer.

Stap 2: dweilen
Naast stofzuigen raden wij je ook aan om te dweilen. Dweilen doe je wekelijks of tweewekelijks met lauwwarm water, eventueel met een scheutje van een ParketGroep Ph-Neutraalreiniger (voor lak vloeren), Natuurzeep Naturel of Wit (voor geoliede vloeren) of Wax & Clean (voor met hardwax-olie behandelde vloeren). Wring de dweil zo goed mogelijk uit, zodat je zo droog mogelijk dweilt. Te veel water kan de houten vloer beschadigen. Bij de Natuurzeep en Wax & Clean blijft er een dun, beschermend en voedend laagje achter op je vloer.

Wil je zo lang mogelijk van jouw parket genieten? Dan raden we naast het regelmatig schoonmaken ook aan om je vloer intensief te onderhouden.

Parketvloer schoonmaken: waar moet je op letten?

Het is erg belangrijk om vóór het schoonmaken van je parketvloer te weten hoe deze behandeld is. Gebruik je namelijk een verkeerd schoonmaakmiddel op jouw vloer, dan kan dit blijvende schade aanrichten. Waar je nog meer op moet letten bij het schoonmaken van een parketvloer: het soort vlekken. 

Handige tips om je parketvloer schoner te houden

Je weet nu hoe parket schoonmaken in zijn werk gaat, maar het is natuurlijk ook fijn om te weten hoe je veel viezigheid op de vloer voorkomt. Hierbij een paar handige tips!

  • Koop een goede deurmat. Zo loop je minder vuil naar binnen.
  • Zet plantenbakken op een schaaltje of placemat, niet direct op je parket.
  • Wees voorzichtig met hoge hakken en scherpe voorwerpen.
  • Plaats viltjes onder tafel- en stoelpoten.
  • Dweil altijd met een goed uitgewrongen dweil.
  • Knoei je met etensresten of vocht? Ruim dit zo snel mogelijk op.

Onze experts staan voor je klaar

Weet je niet helemaal zeker welke tools en schoonmaakproducten je nodig hebt voor het schoonmaken van een specifieke parketvloer? Neem gerust contact op met onze vloerspecialisten. ParketGroep Nederland vertelt je graag welke onderhoudsproducten geschikt zijn voor jouw vloer en hoe je ze gebruikt.

rustieke vloer
IMG_0214
Soorten plinten houten vloer

Bij een mooie vloer horen natuurlijk mooie plinten. Gebruik bijvoorbeeld een massieve houten hoge plint, een massieve houten platte plint of een hoge opstaande plint van MDF. Vaak worden hoge opstaande witte plinten of plinten in dezelfde houtsoort gebruikt tegen de wand. Platte plinten bedekken de ruimte tussen de muur en de kantplanken van de houten vloer.

Een vloer van hout laten leggen?

Zelf leggen doe je niet zomaar eventjes. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Gelukkig bieden wij ook een legservice! Met expertise en aandacht zorgen de professionals van ParketGroep Nederland dat jouw houten vloer goed wordt gelegd. 

Brochures over vloerverwarming en vloerverkoeling

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van vloerverwarming en vloerverkoeling in combinatie met parket? Bekijk dan ook eens de informatieve brochures die speciaal hiervoor zijn ontwikkeld. Hierin kunt u alles lezen over vloerverwarming en vloerverkoeling om vervolgens samen met uw parketspecialist de juiste keuzes te kunnen maken.