Skip to content

Specialist in vloerverwarming

Bekijk ons inspiratiemagazine voor de vloerentrends van 2022 & tips van onze vakmannen

Parket intensief onderhouden: zo doe je dat

Een parketvloer geeft een woning een authentieke uitstraling. Maar om dit zo te houden, moet een parketvloer jaarlijks intensief onderhouden worden. Niet alleen om de uitstraling te behouden, maar ook omdat de vloer daardoor decennialang meegaat en het je woning meerwaarde geeft. Parketonderhoud is uit te besteden aan professionals, maar ook goed zelf te doen. Hoe je een parketvloer intensief onderhoudt? Dat is afhankelijk van de afwerking van jouw vloer. We vertellen je graag wat je nodig hebt, waar je op moet letten en hoe je in 4 stappen zelf jouw parketvloer onderhoudt.

Wat heb je nodig om een parketvloer intensief te onderhouden?

Regelmatig stofzuigen en dweilen is al voldoende als het gaat om standaard onderhoud. Daarnaast adviseren we de vloer jaarlijks intensief te onderhouden.

Benodigdheden onderhoud met olie of hardwax-olie behandelde vloeren:

 • Stofzuiger
 • Zachte bezem
 • ParketGroep Intensief Reiniger
 • Twee emmers
 • Dweil of mop
 • ParketGroep Onderhoudsolie Naturel/Wit of ParketGroep Oil Protector Naturel/Wit
 • Optioneel: poetsmachine voor grote oppervlakken. Deze is te huur bij onze vestigingen.
 • Katoenen doek
 • Schone doek of (witte) pad

Benodigdheden gelakte parketvloer onderhouden:

Benodigdheden met was behandelde vloer:

 • Stofzuiger
 • Zachte bezem
 • ParketGroep Wax Remover
 • Oude theedoeken of vergelijkbaar materiaal
 • Beschermende handschoenen
 • Optioneel: poetsmachine voor grote oppervlakken. Deze is te huur bij onze vestigingen.
 • ParketGroep Vaste Was
 • ParketGroep Vloeibare Was
 • Voor het aanbrengen van Vaste Was: doek, harde borstel of schuurspons 
 • Voor het aanbrengen van Vloeibare Was: doek of verstuiver
 • Schone doek, boekblok of poetsmachine

In 4 stappen jouw parketvloer intensief onderhouden

Het intensief onderhouden van een parketvloer is erg belangrijk als je er jarenlang van wilt genieten. In 4 eenvoudige stappen onderhoud jij je vloer. Omdat iedere afwerking een andere onderhoudsbeurt kent, hebben we het zo overzichtelijk mogelijk voor je op een rijtje gezet. Bekijk bij de nodige producten het gedetailleerde stappenplan. Laat jouw vloer weer stralen!
 
Stap 1: bepalen van de afwerking
Bepaal welke afwerking jouw parketvloer heeft. Is deze behandeld met (hardwax) olie, gelakt of behandeld met was?


Stap 2: maak de houten vloer vrij van stof

Maak je parketvloer stofvrij met de stofzuiger en/of een zachte bezem.

Stap 3: voorbereiding voor de onderhoudsbeurt
Heb je een geoliede parketvloer of een met hardwax(olie) behandelde vloer? Reinig dan eerst met ParketGroep Intensief Reiniger. Is de vloer behandeld met lak? Ontvet de gelakte vloer met ParketGroep Remover. Een vloer behandeld met was ontvet je eerst met ParketGroep Wax Remover. 

Stap 4: de onderhoudsbeurt
Een geoliede parketvloer herstel je na intensief reinigen met ParketGroep Onderhoudsolie Naturel of Wit  óf ParketGroep Oil Protector Naturel of Wit . Een gelakte parketvloer onderhoud je met ParketGroep Polish. Vraag na bij degene die je vloer heeft gelakt of je polish kunt gebruiken. Bij sommige lak vloeren is polish niet nodig of zelfs af te raden, bijvoorbeeld bij ultramatte lakken als Bona, Skylt en Pallmann Zero. Is jouw parket behandeld met was? Zet na het intensief reinigen met de Wax Remover de volledige vloer in de ParketGroep Vaste Was. Tussendoor kun je ParketGroep Onderhoudswas Vloeibaar gebruiken.

Intensief parket onderhoud: waar moet je op letten?

Het is belangrijk dat je weet wat voor een vloer je hebt vóór je onderhoudsproducten aanschaft en begint aan de onderhoudsbeurt. Het is natuurlijk zonde als je het verkeerde product aanschaft en ook nog eens schade aan je parketvloer kunt aanbrengen. Waar je ook op moet letten bij het onderhouden van een parketvloer, is dat de vloer altijd geheel stofvrij moet zijn. 

Onze experts staan voor je klaar

Is jouw parketvloer toe aan een onderhoudsbeurt, dan is dit zeker zelf te realiseren. Twijfel je over de afwerking, heb je vragen over onze onderhoudslijn of kunnen we je ergens anders mee helpen? Neem gerust contact op, onze specialisten staan graag voor je klaar.

rustieke vloer
IMG_0214
Soorten plinten houten vloer

Bij een mooie vloer horen natuurlijk mooie plinten. Gebruik bijvoorbeeld een massieve houten hoge plint, een massieve houten platte plint of een hoge opstaande plint van MDF. Vaak worden hoge opstaande witte plinten of plinten in dezelfde houtsoort gebruikt tegen de wand. Platte plinten bedekken de ruimte tussen de muur en de kantplanken van de houten vloer.

Een vloer van hout laten leggen?

Zelf leggen doe je niet zomaar eventjes. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Gelukkig bieden wij ook een legservice! Met expertise en aandacht zorgen de professionals van ParketGroep Nederland dat jouw houten vloer goed wordt gelegd. 

Brochures over vloerverwarming en vloerverkoeling

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van vloerverwarming en vloerverkoeling in combinatie met parket? Bekijk dan ook eens de informatieve brochures die speciaal hiervoor zijn ontwikkeld. Hierin kunt u alles lezen over vloerverwarming en vloerverkoeling om vervolgens samen met uw parketspecialist de juiste keuzes te kunnen maken.