Skip to content

Specialist in vloerverwarming

Bekijk ons inspiratiemagazine voor de vloerentrends van 2022 & tips van onze vakmannen

Vloerverwarming en vloerkoeling en uw houten vloer

Net een nieuwbouwhuis gekocht? Verbouwing gepland? Dan is de kans groot dat je vloerverwarming hebt, of deze laat plaatsen. En dan wil je naast warme voeten ook nog eens de warme uitstraling van een houten vloer. Waar moet je dan rekening mee houden? Onze parketspecialisten geven hun advies. Wist je bijvoorbeeld dat je ook vloerkoeling goed met een houten vloeren kunt combineren?

 
Keurmerk

De keuze is gemaakt voor een prachtige, natuurlijke houten vloer. Maar dan komt de volgende vraag, kan deze wel met vloerverwarming gecombineerd worden? En hoe kan ik zien wat de mogelijkheden hiervoor zijn? Het is zeker mogelijk om een mooie houten vloer te combineren met vloerverwarming. Daarbij is het van belang dat het totale product dat bij je thuis wordt gelegd volledig op elkaar is afgestemd.
Kloppen deze elementen namelijk niet, dan betekent dat vaak een hogere warmteweerstand en daarmee een veel mindere werking van de vloerverwarming.

Een houten of parketvloer die met vloerverwarming wordt gecombineerd moet aan de volgende 4 belangrijke voorwaarden voldoen:

Het product (het hout, de opbouw) moet geschikt zijn om te combineren met vloerverwarming. Niet elk houten of parketvloer is hiervoor geschikt, controleer dit dus goed.

De lijm die gebruikt wordt bij de verwerking moet geschikt zijn om toe te passen bij houten of parketvloeren die gecombineerd worden met vloerverwarming. Gebruik van de verkeerde lijm kan leiden tot een lagere warmte-opbrengst

De behandeling van de houten- of parketvloer (wax, lak etc) moet geschikt zijn voor de combinatie met houten of parketvloeren.

En tenslotte is de legwijze ook bepalend voor het optimale resultaat van deze vloeren. Dit is uiteraard inclusief de juiste voorbereiding, voordat de vloer gelegd gaat worden.

Wat is vloerverkoeling?

Vloerkoeling is een systeem dat ervoor zorgt dat, gedurende warme periodes, de betonvloer of vloerconstructie niet opwarmt of zelfs iets koelt waardoor de ruimtetemperatuur in huis behaaglijk blijft.

Hoe werkt vloerverkoeling?

Vloerkoeling heeft een tegenovergestelde werking ten opzichte van vloerverwarming. Hetzelfde leidingensysteem in de vloerconstructie wordt gevuld met water, dat een minimumtemperatuur heeft van 18°C. Tijdens warme periodes kan, indien gewenst, de vloerconstructie hiermee worden gekoeld.

Doordat de vloerconstructie koeler is dan de ruimtetemperatuur zal de ruimte behaaglijker aanvoelen. De temperatuur van het koelwater hoeft niet per se erg laag te zijn om de ruimte temperatuur naar een comfortabel niveau te brengen, zoals dit ook het geval is bij inzet van airconditioning.

Welke soorten vloerverkoeling zijn er?

Er zijn twee soorten vloerkoeling bekend. Systemen die koelen tot 18°C en systemen van fabrikanten die adviseren te koelen tot 15°C. Deze laatste variant is niet geschikt in combinatie met parketvloeren, omdat hierbij mogelijk condens-vorming ontstaat (ook wel het dauwpunt genoemd). Bij vloerkoeling stroomt relatief koud water door de kunststof leidingen in de vloerconstructie. In koudere periodes doen deze leidingen tevens dienst als vloerverwarming. 

Is vloerverkoeling nodig?

In ons klimaat is een verwarmde woonruimte geen overbodige luxe en in de winter doorgaans onmisbaar. Het koelen van woningen wordt nog steeds gezien als een comfort-verhogende luxe. Vloerkoeling is daarom niet nodig. Toch komt het wel steeds vaker voor. Vooral bij duurzame installaties, met warmte-pompen, wordt de koeling gebruikt om energie te winnen en op te slaan. Deze energie kan dan ’s winters weer aangewend worden voor verwarming.

IMG_0214
Waar moet ik op letten als ik vloerverwarming en vloerkoeling combineer?

Bij vloerkoeling kan, vanwege condensgevaar, niet met een onbeperkt lage watertemperatuur gewerkt worden. De watertemperatuur mag slechts enkele graden beneden de ruimtetemperatuur liggen. Bovendien is er beveiliging tegen condensatie nodig.

Om vloerkoeling toch optimaal effectief zijn werk te laten doen, wordt in de regel een dichte verlegging van de vloerleidingen geadviseerd. Hiermee wordt meestal een overcapaciteit voor vloerverwarming gecreëerd. Deze overcapaciteit kan gecompenseerd worden middels verlagen van de warm-water temperatuur. Kiezen voor de juiste regelunit is hierbij van groot belang.

Zorgvuldig en met expertise gelegd

Bij vloerkoeling kan, vanwege condensgevaar, niet met een onbeperkt lage watertemperatuur gewerkt worden. De watertemperatuur mag slechts en-kele graden beneden de ruimtetemperatuur liggen. Bovendien is er beveiliging tegen condensatie nodig.

Om vloerkoeling toch optimaal effectief zijn werk te laten doen, wordt in de regel een dichte verlegging van de vloerleidingen geadviseerd. Hiermee wordt meestal een overcapaciteit voor vloerverwarming gecreëerd. Deze overcapaciteit kan gecompenseerd worden middels verlagen van de warm-water temperatuur. Kiezen voor de juiste regelunit is hierbij van groot belang.

Brochures over vloerverwarming en vloerverkoeling

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van vloerverwarming en vloerverkoeling in combinatie met parket? Bekijk dan ook eens de informatieve brochures die speciaal hiervoor zijn ontwikkeld. Hierin kunt u alles lezen over vloerverwarming en vloerverkoeling om vervolgens samen met uw parketspecialist de juiste keuzes te kunnen maken.

Tip

Het is best lastig te zien of een houten vloer geschikt is voor de combinatie met vloerverwarming. Daarom heeft de ParketGroep Nederland een aantal jaar geleden een speciaal keurmerk onwikkeld, waarmee in één oogopslag duidelijk is of dit mogelijk is.