Skip to content

Specialist in vloerverwarming

Bekijk ons inspiratiemagazine voor de vloerentrends van 2022 & tips van onze vakmannen

Een houten vloer leggen

Een houten vloer leggen: daar komt heel wat bij kijken. Het begint natuurlijk met het kiezen van de vloer. Welke vloer past bij de woning en bij je smaak? Welke ondervloer is het meest geschikt? En hoe zit het met isolatie, geluidsreductie of vloerverwarming? Je kijkt ook naar de manier van leggen: leg je de vloer zwevend of vast? Om het zelf leggen te vergemakkelijken, zetten we alle belangrijke zaken even voor je op een rijtje. Uiteraard kun je ook een houten vloer laten leggen door de specialisten van ParketGroep Nederland.

Welke houten vloer leggen?

Voor je begint met het leggen van een vloer van hout, kies je er natuurlijk een uit. Er zijn veel verschillende houten vloeren verkrijgbaar. Ga je voor parket, of kies je toch liever een massieve planken vloer? Weet je nog niet zo goed wat het beste bij jou past? Bekijk en lees hier meer over verschillende soorten houten vloeren.

Welke manier van leggen kies je?

Er zijn twee manieren om een houten vloer te leggen. Vast en zwevend. Om te bepalen wat het beste werkt voor jou, zetten we de voor- en nadelen van vastleggen en zwevend leggen op een rijtje.

Verlijmd leggen:

Vastleggen houdt in dat de vloer op een tussenvloer wordt gespijkerd (genageld) of gelijmd. De voordelen? De vloer werkt hierdoor weinig, er is bijna geen loopgeluid in de ruimte zelf en je hoeft minder ruimte langs de zijkant vrij te laten. Ook geeft een verlijmde vloer sneller warmte door als je een vloerverwarming hebt. De nadelen van een verlijmde vloer? Het vast leggen is meer werk dan het zwevend leggen van een vloer van hout, wat het zelf leggen ingewikkelder maakt. Ook is een verlijmde houten vloer meestal niet netjes te verwijderen.

Zwevend leggen:

Wordt een vloer op een ondervloer gelegd? Dan heet dit ‘zwevend leggen’. Een zwevende vloer kan met nadenlijm, met parketveren en met een klikverbinding worden gelegd. De voordelen van zwevend leggen? Het is over het algemeen goedkoper dan verlijmd leggen, zelf een zwevende houten vloer leggen is eenvoudiger, het is beter te verwijderen én er kan met speciale ondervloeren een geluidsreductie worden gerealiseerd (vaak verplicht in appartementen). De nadelen? De houten vloer wordt niet vaak 100% vlak en een te lichte vloer (qua gewicht) kan voor problemen zorgen tijdens de verschillende seizoenen. In de winter krimpt de vloer een beetje als de lucht door de verwarming wordt drooggestookt. Zodra er in de lente en zomer niet meer wordt gestookt, komt er meer vocht in huis. Hierdoor kan de vloer gaan uitzetten, waardoor de houten vloer niet overal de ondervloer raakt. Dit kan wiebelig aanvoelen.

Ondervloer houten vloer leggen

Voordat je de vloer van hout gaat leggen, is het belangrijk een ondervloer te leggen. Een ondervloer moet droog zijn (en blijven). Is er net een nieuwe betonvloer gestort? Dan moet je rekenen op ongeveer twee maanden droogtijd. Wil je zeker weten of de ondervloer droog genoeg is? Laat het door een specialist opmeten. Een ondervloer beschermd een houten vloer tegen opkruipend vocht én heeft een geluiddempend effect. Hoe je dat doet, een ondervloer leggen? Zo doe je dat!

 

  1. Maak de betonnen vloer goed schoon en verwijder oneffenheden.
  2. Bedek de betonnen vloer met een dampdichte folie. Dit laat je iets tegen de muur oplopen, zodat dit ook achter de plinten valt. De naden plak je dicht met aluminiumtape.
  3. Plaats de ondervloer op de folie en zorg dat deze met de aluminiumzijde naar boven ligt. Plak ook hier de naden vast met de aluminiumtape. 

Een houten vloer isoleren

Heb je een mooie houten vloer of ga je er een leggen? En wil je geen koude voeten of nóg hogere stookkosten? Kies dan voor vloerisolatie. Je kunt de vloer van hout isoleren vanuit de kruipruimte. Vul de ruimte tussen de balken met isolatiemateriaal. Ook kun je isoleren tegen kou van bovenaf óf door gebruik te maken van twee centimeter tussenruimte. Een houten vloer isoleren helpt ook tegen (ongewenst) geluid.

Vloerverwarming houten vloer

Wil je een houten vloer met vloerverwarming? Dan is het goed om rekening te houden met een aantal zaken. Niet alle vloeren zijn namelijk geschikt voor vloerverwarming. Het meest geschikt voor vloerverwarming is een dunne plank die verlijmd kan worden. Bijvoorbeeld de lamelplank. Met name eiken planken zijn geschikt voor vloerverwarming, als deze niet te breed en te dik zijn. Ook is de manier van het leggen belangrijk. Een houten vloer met vloerverwarming moet verlijmd worden en niet zwevend worden gelegd. De warmte gaat bij het verlijmen door de planken heen. Bij zwevend leggen blijft de warmte tussen het beton en de vloer hangen. Meer weten over vloerverwarming en/of vloerverkoeling? Je leest het hier. 

rustieke vloer
IMG_0214
Soorten plinten houten vloer

Bij een mooie vloer horen natuurlijk mooie plinten. Gebruik bijvoorbeeld een massieve houten hoge plint, een massieve houten platte plint of een hoge opstaande plint van MDF. Vaak worden hoge opstaande witte plinten of plinten in dezelfde houtsoort gebruikt tegen de wand. Platte plinten bedekken de ruimte tussen de muur en de kantplanken van de houten vloer.

Een vloer van hout laten leggen?

Zelf leggen doe je niet zomaar eventjes. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Gelukkig bieden wij ook een legservice! Met expertise en aandacht zorgen de professionals van ParketGroep Nederland dat jouw houten vloer goed wordt gelegd. 

Brochures over vloerverwarming en vloerverkoeling

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van vloerverwarming en vloerverkoeling in combinatie met parket? Bekijk dan ook eens de informatieve brochures die speciaal hiervoor zijn ontwikkeld. Hierin kunt u alles lezen over vloerverwarming en vloerverkoeling om vervolgens samen met uw parketspecialist de juiste keuzes te kunnen maken.