Skip to content

Specialist in vloerverwarming

Bekijk ons inspiratiemagazine voor de vloerentrends van 2022 & tips van onze vakmensen

Vloerverwarming en houten vloer

Kan vloerverwarming onder een houten vloer? De combinatie van een vloerverwarming met houten vloer is zeker mogelijk, want hout en vloerverwarming gaan prima samen. Daarentegen zijn er wel een aantal voorwaarden waar de vloer en de vloerverwarming aan moeten voldoen. Om een houten vloer te kunnen combineren met een vloerverwarmingssysteem bespreken onze parketspecialisten graag met jou de mogelijkheden.

Vloerverwarming en houten vloer: houtsoorten

Niet elke houtsoort is geschikt om te combineren met een vloerverwarming vanwege de temperatuurswisselingen. ‘Nerveuze’ houtsoorten zoals de esdoorn, beuken, essen, jatoba, robijn, vuren, grenen en mutenye geven bijna altijd problemen en zijn daarom niet geschikt voor op een vloerverwarming. Eiken, merbau, teak, afzelia, kambala, padoek, panga panga, wengé en afrormosia zijn daarentegen wel geschikt. Dit komt omdat ze een stuk stabieler zijn en niet of nauwelijks op schommelingen in temperatuur of vochtgehalte reageren. Daarnaast zijn ook thermisch behandelde vloeren en verouderde vloeren geschikt. Dit komt door de manier van bewerking. In veel gevallen kunnen laminaat, PVC, kurk en bamboe gecombineerd worden met een vloerverwarming.

Multiplanken en massieve vloeren: wel of niet geschikt voor vloerverwarming?

Eenmaal bij de keuze voor een geschikte houtsoort, wordt er ook nog gekeken naar de manier waarop de plank gemaakt is en hoe de vloer wordt gelegd. Bij vloerverwarming onder een houten vloer geven wij de voorkeur aan het vastlijmen van de vloer op de ondergrond. Dit maakt de vloer zo stabiel mogelijk, waardoor de kans op krimpen of uitzetten minimaal is. Gelaagde vloeren met een toplaag en een onderlaag zijn zeer geschikt voor vloerverwarming. Voorbeelden zijn lamelparket, duoplanken of multiplanken. Ook tapis vloeren, bijvoorbeeld in een visgraatmotief, kunnen we op vloerverwarming plaatsen. Deze vloer lijmen en spijkeren onze parketspecialisten vast aan een ondergrond van bijvoorbeeld mozaïek. Massieve vloeren van 2 cm dik raden wij daarentegen af voor vloerverwarming. Dit soort vloeren zijn te dik en laten de warmte niet goed door. Bovendien gaat een massieve vloer te veel vervormen.

Luchtvochtigheid: vloerverwarming onder houten vloer

Bij vloerverwarming met houten vloeren raden we aan om de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Dit kun je meten met een hygrometer. De ideale luchtvochtigheid voor een houten vloer ligt tussen de 50% en 65%. Als je de luchtvochtigheid constant tussen deze waarden houdt, zal je vloer weinig krimpen en uitzetten. In de lente en zomer is dit vaak geen probleem. In de herfst en winter ga je misschien meer stoken, waardoor uitdroging kan ontstaan en het hout kan gaan krimpen. Dit kun je tegengaan door een luchtbevochtiger te gebruiken. Zo houd je de luchtvochtigheid bij je houten vloer gelijkmatig. Uiteindelijk mag het hout niet warmer worden dan 25 – 26°C en de luchtvochtigheid niet lager dan 45% voor een langere periode.

Temperatuur en luchtvochtigheid meten met Fidbox

Bij het plaatsen van parket op vloerverwarming werken wij regelmatig met Fidbox. Fidbox is een apparaat dat constant het warmte- en vochtgehalte meet. Onze specialisten plaatsen het apparaat onder de vloer, zodra de vloer wordt gelegd om vervolgens met een telefoon gegevens uit te kunnen lezen. Heb je bijvoorbeeld problemen met je vloer, dan kunnen we aan de Fidbox zien of de temperatuur of het vochtgehalte misschien te hoog of te laag is geweest.

Onze experts staan voor je klaar

Onze parketspecialisten hebben ruime ervaring in het plaatsen van houten vloeren op vloerverwarming. Laat je goed informeren over hoe een houten vloer op vloerverwarming in jouw specifieke woonsituatie het beste kan worden gelegd. Onze experts kunnen je bijvoorbeeld adviseren over de warmteweerstandswaardes van specifieke vloeren en over welke vloeren goed samengaan met bepaalde vloerverwarmingssystemen. Bovendien helpen we je bij vragen over het opstookprotocol en doen we, als dat nodig is, vochtmetingen om te kijken of de ondergrond droog genoeg is. Laat je dus gerust adviseren door onze experts!

IMG_0214
Soorten plinten houten vloer

Bij een mooie vloer horen natuurlijk mooie plinten. Gebruik bijvoorbeeld een massieve houten hoge plint, een massieve houten platte plint of een hoge opstaande plint van MDF. Vaak worden hoge opstaande witte plinten of plinten in dezelfde houtsoort gebruikt tegen de wand. Platte plinten bedekken de ruimte tussen de muur en de kantplanken van de houten vloer.

Een vloer van hout laten leggen?

Zelf leggen doe je niet zomaar eventjes. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Gelukkig bieden wij ook een legservice! Met expertise en aandacht zorgen de professionals van ParketGroep Nederland dat jouw houten vloer goed wordt gelegd. 

Brochures over vloerverwarming en vloerverkoeling

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van vloerverwarming en vloerverkoeling in combinatie met parket? Bekijk dan ook eens de informatieve brochures die speciaal hiervoor zijn ontwikkeld. Hierin kunt u alles lezen over vloerverwarming en vloerverkoeling om vervolgens samen met uw parketspecialist de juiste keuzes te kunnen maken.