Skip to content

Specialist in vloerverwarming

Bekijk ons inspiratiemagazine voor de vloerentrends van 2022 & tips van onze vakmannen

Parket repareren: zo doe je dat

Een parketvloer gaat jarenlang mee. Uiteraard moet je goed met de vloer omgaan en is onderhoud af en toe noodzakelijk. Maar wat doe je als je lichte schade hebt aan een deel van je vloer? In de meeste gevallen kan een parketvloer dan gerepareerd worden. Is er een reparatie nodig omdat je gaat verbouwen of omdat je een zwaardere schade hebt? Dan raden wij aan om een professional naar de vloer te laten kijken.

Een parketvloer repareren?

Een houten vloer hoeft niet altijd vervangen te worden zodra er schade is. Natuurlijk is
schade voorkomen beter dan genezen. Daarom geven we je op deze pagina een aantal tips
om de schade te beperken. Is het eigenlijk al te laat en moet je je parketvloer repareren?
We vertellen je ook hoe je stap voor stap jouw parketvloer repareert.

Een parketvloer repareren: waar moet je op letten?

Het is belangrijk om te weten wat voor soort vloer je hebt en waarmee de vloer is
behandeld. Uiteraard verschilt het reparatieproces per schade. Lichte krasjes kun je
soms minder zichtbaar maken, terwijl je voor het repareren van scheuren en deuken meer
gereedschap en kennis nodig hebt.

Parketvloer repareren: wat heb je nodig?

Zitten er lichte krassen in jouw parketvloer? Dan kun je deze meestal wel wegpoetsen. Hiervoor heb je nodig:

 • Stofzuiger of zachte bezem
 • Zachte droge doek
 • Olie of was (passend bij de vloer)

Diepe krassen, scheuren, open noesten of deuken in je parket? Dan is er iets meer gereedschap nodig. Gebruik hiervoor:

 • Harde schuurspons voor vloeren
 • Stofzuiger of zachte bezem
 • Lichtvochtige doek
 • Houtpasta/houtvuller
 • Latex handschoenen
 • Plamuurmesje
 • Reinigingsdoekjes
 • Onderhoudsolie, onderhoudswas of lak (passend bij de vloer)
 • Geschikt materiaal voor aanbrengen van onderhoudsolie, onderhoudswas of lak

In 6 stappen jouw parket repareren

Het repareren van de parketvloer kan beginnen. Hoef je alleen lichte krasjes te repareren? Dan kun je deze minder zichtbaar maken met onderhoudsolie of (vloeibare) onderhoudswas bijpassend bij je vloer. Maak de vloer stofvrij met de stofzuiger of een zachte bezem. Sprenkel enkele druppels olie of vloeibare was op de vloer en boen de krasjes weg met een zachte doek. Dit kan alleen bij vloeren die al in de was of olie staan. Bij lak vloeren is het niet mogelijk om op deze manier krassen minder zichtbaar te maken. Diepe krassen, deuken en scheuren in je parketvloer repareren? Volg dan het stappenplan hieronder.

Stap 1: bepalen van de afwerking
Allereerst bepaal je waarmee jouw parketvloer is afgewerkt. Is jouw parketvloer behandeld met lak, olie, hardwax-olie of was? Zodra de afwerking duidelijk is schaf je de juiste benodigdheden aan.

Stap 2: het stofvrij maken van de parketvloer
Parket repareren begint altijd met een goede voorbereiding. Schuur het te repareren deel met de harde schuurspons en maak het vervolgens stofvrij. Gebruik hiervoor een stofzuiger of zachte bezem. Neem het deel vervolgens af met een lichtvochtige doek en laat drogen.

Stap 3: bereid de houtpasta/houtvuller voor
Diepe krassen, deuken, scheuren en open noesten repareer je met houtpasta/houtvuller. Kies een kleur die het dichtst bij jouw parketvloer past en bereid deze voor zoals op de verpakking aangegeven. Draag beschermende latex handschoenen.

Stap 4: vul het hout op
Vul het reparatieoppervlak op met de houtpasta. Gebruik hiervoor een plamuurmes. Druk het stevig aan om alle lucht eruit te krijgen. Herhaal dit proces een aantal keren zodat de pasta diep in het beschadigde gebied doordringt. Maak direct na de parketvloer reparatie het plamuurmes schoon met een reinigingsdoekje.

Stap 5: laat de houtpasta drogen
Laat de houtpasta drogen. Meestal duurt dit 12 tot 24 uur. De exacte droogtijd is te vinden op de productverpakking.

Stap 6: het reinigen en afwerken van de parketvloer
Zit het parket repareren erop? Stofzuig en reinig het gerepareerde deel. Vervolgens behandel je dit gebied met de juiste afwerking. De afwerking heb je in stap 1 bepaald. Behandel het behandelde gebied met onderhoudswas, onderhoudsolie of lak volgens de gebruiksaanwijzing en laat het de nodige tijd drogen.

Onze experts staan voor je klaar!

Wil je toch liever dat er een expert naar je schade komt kijken? Dat kan, je kunt gerust contact met ons opnemen. Een expert geeft je ter plekke advies en lost het waar mogelijk direct op. 

Is er een grotere aanpassing nodig? Bijvoorbeeld omdat er een aanbouw komt, je de keuken anders gaat indelen of omdat je een water- of brandschade hebt? Dan raden wij aan om een professional naar de vloer te laten kijken. Vaak hoef je niet de hele vloer te vervangen, maar kan er ook een deel vervangen worden. Onze parketspecialisten helpen je graag verder.

rustieke vloer
IMG_0214
Soorten plinten houten vloer

Bij een mooie vloer horen natuurlijk mooie plinten. Gebruik bijvoorbeeld een massieve houten hoge plint, een massieve houten platte plint of een hoge opstaande plint van MDF. Vaak worden hoge opstaande witte plinten of plinten in dezelfde houtsoort gebruikt tegen de wand. Platte plinten bedekken de ruimte tussen de muur en de kantplanken van de houten vloer.

Een vloer van hout laten leggen?

Zelf leggen doe je niet zomaar eventjes. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Gelukkig bieden wij ook een legservice! Met expertise en aandacht zorgen de professionals van ParketGroep Nederland dat jouw houten vloer goed wordt gelegd. 

Brochures over vloerverwarming en vloerverkoeling

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van vloerverwarming en vloerverkoeling in combinatie met parket? Bekijk dan ook eens de informatieve brochures die speciaal hiervoor zijn ontwikkeld. Hierin kunt u alles lezen over vloerverwarming en vloerverkoeling om vervolgens samen met uw parketspecialist de juiste keuzes te kunnen maken.