Skip to content

Specialist in vloerverwarming

Bekijk ons inspiratiemagazine voor de vloerentrends van 2022 & tips van onze vakmannen

Hoe maak ik mijn houten vloer schoon?

Een houten vloer schoonmaken kun je aan professionals overlaten, maar gelukkig lukt dit ook prima zelf. Hoe je jouw houten vloer moet schoonmaken, is afhankelijk van de vloer. Is deze geolied, in de was gezet of gelakt? Wat moet je wel en vooral níet doen bij het schoonmaken? En ook niet onbelangrijk: welke schoonmaakmiddelen mag je gebruiken? En hoe zit het met het verdere onderhoud?

Hoe maak ik mijn geoliede vloer schoon?

Regelmatig een geoliede vloer schoonmaken en onderhouden is de beste manier om de houten vloer mooi te houden. Reinig je op de juiste manier? Dan geniet je er nog jaren van! Voor je begint met schoonmaken moet er gestofzuigd worden. Vervolgens reinig je de vloer met Natuurzeep Naturel of Natuurzeep Wit. Is je vloer behandeld met hardwax-olie of was? Kies dan voor Wax & Clean in plaats van natuurzeep. Fijne reinigingsmiddelen voor het schoonmaken en onderhouden van met olie behandelde vloeren. Na iedere behandeling blijft er een dun, beschermend en voedend laagje achter.

Gebruiksaanwijzing regelmatig reinigen

 • Stofzuig grondig.
 • Gebruik ca. 80-100 ml Natuurzeep of Wax & Clean op 8 – 10 liter water.
 • Neem de geoliede vloer af met een goed uitgewrongen dweil of mop.
 • Dweil niet na met schoon water: zo verwijder je het dunne beschermlaagje.

Voor een jaarlijkse kleine onderhoudsbeurt gebruik je eerst Intensief Reiniger (8 uur van tevoren) en vervolgens een onderhoudsolie. Kies bijvoorbeeld voor de Onderhoudsolie Naturel of Onderhoudsolie Wit. Bij een hardwax-geoliede vloer kies je voor Oil Protector Naturel of Oil Protector Wit. Bij een was vloer gebruik je Nederland Onderhoudswas. Je gebruikt dan niet eerst een intensief reiniger, maar de Wax Remover. Keert de glans van de geoliede of was vloer na regelmatig reinigen en een jaarlijkse onderhoudsbeurt niet terug? Dan moet de geoliede houten vloer of was vloer opnieuw geschuurd worden.

Hoe maak ik mijn gelakte vloer schoon?

Een gelakte vloer regelmatig schoonmaken doe je met deze reiniger. Deze PH-neutrale reiniger is toe te passen op gelakte houten vloeren en op PVC en vinyl. De reiniger verwijdert vuil en vet, is goed voor een wekelijkse schoonmaakbeurt en er treedt geen verkleuring op.

Gebruiksaanwijzingen regelmatig reinigen:

 • Is de vloer pas afgewerkt met lak? Wacht minimaal 14 dagen met reinigen.
 • Stofzuig eerst de gelakte vloer met de zachte borstelstand om de kans op krassen te verkleinen.
 • Meng ca. 50-100 ml Reiniger met 10 liter water. Gebruik hiervoor een goed uitgewrongen dweil of mop. Voorkom dat je de gelakte vloer te nat reinigt.
 • Gebruiksfrequentie: wekelijks.

Is de gelakte vloer wat dof geworden? Breng dan onverdund een nieuwe laag Polish of Polish Mat aan. Let op: ook dit kan pas 14 dagen na het aflakken plaatsvinden. Voor je de polish aanbrengt, ontvet je de gelakte houten vloer met Remover. 

De absolute don'ts van een houten vloer schoonmaken

Als het aankomt op een houten vloer schoonmaken, zijn er ook een aantal zaken om rekening mee te houden. Echte don’ts zijn:

 • Gebruik absoluut geen soda of azijn als reinigingsmiddel.
 • Reinig nooit met een stoomreiniger.
 • Intensief reinigen hoeft maar één keer per jaar.

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?

Een houten vloer onderhouden kan met de kwalitatieve onderhoudsproducten van ParketGroep Nederland. Deze producten worden aangeraden door echte vakmensen. Voor iedere soort houten vloer is een passend product te vinden in onze webshop.

Twijfel je welk onderhoudsproduct het beste bij jouw situatie past? Of heb je andere vragen over het schoonmaken en onderhouden van een houten vloer? Neem contact met ons op via onderstaande button en we geven graag passend advies. 

rustieke vloer
IMG_0214
Soorten plinten houten vloer

Bij een mooie vloer horen natuurlijk mooie plinten. Gebruik bijvoorbeeld een massieve houten hoge plint, een massieve houten platte plint of een hoge opstaande plint van MDF. Vaak worden hoge opstaande witte plinten of plinten in dezelfde houtsoort gebruikt tegen de wand. Platte plinten bedekken de ruimte tussen de muur en de kantplanken van de houten vloer.

Een vloer van hout laten leggen?

Zelf leggen doe je niet zomaar eventjes. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Gelukkig bieden wij ook een legservice! Met expertise en aandacht zorgen de professionals van ParketGroep Nederland dat jouw houten vloer goed wordt gelegd. 

Brochures over vloerverwarming en vloerverkoeling

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van vloerverwarming en vloerverkoeling in combinatie met parket? Bekijk dan ook eens de informatieve brochures die speciaal hiervoor zijn ontwikkeld. Hierin kunt u alles lezen over vloerverwarming en vloerverkoeling om vervolgens samen met uw parketspecialist de juiste keuzes te kunnen maken.