Skip to content

Specialist in vloerverwarming

Bekijk ons inspiratiemagazine voor de vloerentrends van 2022 & tips van onze vakmannen

Parket schuren: zo doe je dat

Kan jouw parketvloer wel een opknapbeurt gebruiken? Dan is de parketvloer schuren een belangrijke stap. Door het schuren van een parketvloer verdwijnen gebruikerssporen zoals krassen, vlekken en deuken. Andere voordelen van het schuren van een parketvloer? Je creëert snel een nieuwe look en de kosten van het schuren zijn lager dan een nieuwe vloer (laten) leggen. Het schuren van een parketvloer kun je aan professionals overlaten. Hoe een parketvloer het beste te schuren is en hoe het door jou gewenste resultaat het beste te behalen is, verschilt namelijk per vloer. Een professional kan dit goed inschatten. Een parketvloer is ook zelf te schuren. Daarvoor vertellen we je graag wat je nodig hebt en waar je op moet letten. We geven je een duidelijk stappenplan om een parketvloer te schuren.

Wat heb je nodig voor het schuren van een parketvloer?

Geven reinigingsbeurten en standaard onderhoud geen gewenst effect meer? Of heeft jouw parketvloer kale plekken, krassen, deuken en vlekken, maar wil je geen nieuwe vloer aanschaffen? Schuur je parketvloer en creëer direct een frisse, nieuwe en misschien zelfs een totaal andere uitstraling. Je hebt een aantal materialen en gereedschappen nodig om parket te schuren:

 • Schuurbanden voor een parketschuurmachine (grof, middel en fijn)
 • Schuurschijven voor een kantenschuurmachine (grof, middel en fijn)
 • Wegwerpkwast en verfafbijtmiddel
 • Parketschuurmachine
 • Kantenschuurmachine
 • Drevel (alleen bij tapis)
 • Spijkertrekker (alleen bij tapis)
 • Houtvuller (alleen bij tapis)
 • Stofzuiger
 • Dweil
 • Verfkrabber

In 7 stappen jou parket schuren

Als de toplaag nog dik genoeg is, kunnen alle houten parketvloeren worden geschuurd. Een professionele parketspecialist kan vaak inschatten of de toplaag nog dik genoeg is. Houd ook altijd rekening met de soort vloer. Massieve vloeren, gelaagde vloeren en verschillende houtsoorten en legpatronen kennen ieder een eigen aanpak. Niet helemaal zeker welke aanpak nodig is of welke soort vloer je hebt? Je kunt je vloer altijd laten schuren door een professional.

Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten bij het schuren van een parketvloer. 

 • Werk nauwkeurig en gelijkmatig. Een schuurmachine kan zich erg snel ‘in het hout vreten’.
 • De schuurmachine moet altijd in beweging blijven. 
 • Pas op met korrel 40 schuurpapier. De vloer kan snel beschadigd raken.
 • Bescherm jezelf! Er komt veel stof vrij bij een parketvloer schuren. Kies voor een schuurmachine met een opvangzak of aansluiting op een stofzuiger en draag in ieder geval een stofmasker en veiligheidsbril. Bescherm je oren tegen het geluid.

Parketvloer schuren: waar moet je op letten?

Gooi alle ramen en deuren open, zorg dat de ruimte(s) leeg zijn, doe de kasten en deurtjes dicht en het schuren van de parketvloer kan beginnen.

 

Stap 1:
Verwijder uitstekende spijkers met een spijkertrekker of sla deze met een drevel diep het hout in (minimaal 3 mm). Vervang oude spijkers zonder grip door nieuwe spijkers of schroeven.


Stap 2:
Vul eventuele gaten met houtvuller.

Stap 3:
Schuur de eerste laag diagonaal (in een hoek van 45 graden) met de parketschuurmachine. Breng grof schuurpapier aan. In de meeste gevallen volstaat korrel 80. Voor het beste resultaat verhoog je per schuurlaag de korrel met 40 tot 60. Dus je gaat van 80 bijvoorbeeld naar 120. Met grotere stappen blijven krassen van eerdere schuurbeurten zichtbaar, dit wil je niet.

Tip: Haal aan het begin en einde van een baan meteen de schuurwals omhoog. Zo voorkom je dat de parketschuurmachine in het hout vreet.

Stap 4:
Breng middelgrof schuurpapier aan op de parketschuurmachine. Schuur de vloer nogmaals, deze keer met de lengterichting van het parket mee. Schuur nog een laag met fijn schuurlinnen.

Stap 5:
Gebruik een kantenschuurmachine voor het schuren van de kanten. Start met een grove schuurschijf en eindig met een fijne schuurschijf. Kun je niet bij bepaalde plekjes? Gebruik verfafbijtmiddel. Laat dit een aantal minuten inwerken, verwijder de verf met een verfkrabber en schuur het stukje parket op met een vlakschuurmachine of met de hand.

Stap 6:
Tijd om de vloer te reinigen. Stofzuig de parketvloer en neem deze vervolgens af met een licht vochtige dweil. Goed om te weten: een pas geschuurde vloer is zeer kwetsbaar. Loop altijd met schone sokken op de parketvloer.

Stap 7:
Is de vloer geschuurd? Dan kun je het parket (laten) lakken of in de was, olie of hardwax-olie (laten) zetten

Wil je het schuren toch liever overlaten aan een expert?

Het schuren van een parketvloer kan vragen oproepen. Je kunt je vloer natuurlijk altijd door een parketspecialist laten schuren. Hoe een parketvloer het beste te schuren is en hoe het door jou gewenste resultaat het beste te behalen is, verschilt namelijk per vloer. Een professional kan dit goed inschatten. Een specialist komt de vloer vooraf altijd ter plekke beoordelen en zorgt in overleg voor de beste behandelmethode. Wij helpen je graag verder.

rustieke vloer
IMG_0214
Soorten plinten houten vloer

Bij een mooie vloer horen natuurlijk mooie plinten. Gebruik bijvoorbeeld een massieve houten hoge plint, een massieve houten platte plint of een hoge opstaande plint van MDF. Vaak worden hoge opstaande witte plinten of plinten in dezelfde houtsoort gebruikt tegen de wand. Platte plinten bedekken de ruimte tussen de muur en de kantplanken van de houten vloer.

Een vloer van hout laten leggen?

Zelf leggen doe je niet zomaar eventjes. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Gelukkig bieden wij ook een legservice! Met expertise en aandacht zorgen de professionals van ParketGroep Nederland dat jouw houten vloer goed wordt gelegd. 

Brochures over vloerverwarming en vloerverkoeling

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van vloerverwarming en vloerverkoeling in combinatie met parket? Bekijk dan ook eens de informatieve brochures die speciaal hiervoor zijn ontwikkeld. Hierin kunt u alles lezen over vloerverwarming en vloerverkoeling om vervolgens samen met uw parketspecialist de juiste keuzes te kunnen maken.