Skip to content

Specialist in vloerverwarming

Bekijk ons inspiratiemagazine voor de vloerentrends van 2022 & tips van onze vakmannen

Eiken vloer lakken: zo doe je dat

Wil je jouw eiken vloer lakken? Dan brengt dat veel voordelen met zich mee. Een gelakte eiken vloer is namelijk beter bestand tegen schadelijke invloeden van buitenaf zoals vocht en vuil. Je kunt een eiken vloer laten lakken door een professional. Hoe een eiken  vloer het beste te lakken is en hoe het door jou gewenste resultaat het beste te behalen is, verschilt namelijk per vloer. Een professional kan dit goed inschatten. Een eiken vloer is ook zelf te lakken. Op deze pagina lees je wat je nodig hebt, waar je op moet letten en we geven je een duidelijk stappenplan om zelf een eiken vloer te lakken.

Wat heb je nodig voor het lakken van een eiken vloer?

Zelf een eiken vloer lakken? Dan heb je een aantal tools nodig. Wij raden de volgende benodigdheden aan bij een eiken vloer lakken:

 • Licht vochtige doek
 • Tape
 • Afdekfolie
 • Parketreiniger
 • De juiste hoeveelheid lak
 • Verfbakje
 • Een lakroller
 • Platte kwast
 • Telescoopsteel
 • Zachte bezem
 • Vlakschuurmachine
 • Schuurpapier (middel)
Goed om te weten is dat je gemiddeld 1 liter lak nodig hebt per 10m2.
Heeft de eiken vloer een oppervlakte van 50m2 en zijn drie laklagen aanbevolen? Dan heb je 15 liter lak nodig.

Eiken vloer lakken: waar moet je op letten?

Voordat je start met een eiken vloer lakken, controleer je deze op spijkers, schroeven en (grote) beschadigingen. Ook moet je de eiken vloer schuren voor het lakken. Is de eikenhouten vloer gecontroleerd, eventueel gerepareerd en geschuurd? Zorg er dan vervolgens voor dat de vloer stofvrij is. Dit zorgt voor een uitstekende hechting en een optimaal resultaat. Vervolgens kan het lakken van de eiken vloer beginnen.

In 6 stappen jouw eiken vloer lakken!

Tijd om de parketvloer te lakken! Voor je start met een eiken vloer lakken, is het belangrijk dat je zeker weet dat je de juiste lak in huis hebt. Je kunt kiezen voor een bepaalde kleur en een bepaalde glansgraad (mat, half-mat of glanzend). Je kunt de vloer lichter of donkerder kleuren met lak. Het is ook mogelijk om de onbehandelde look van de vloer te behouden. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe een eiken vloer lakken in zijn werk gaat.

Stap 1: het afdekken
Dek indien nodig niet te behandelen plekken af met behulp van tape en afdekfolie.

Stap 2: lak doorroeren en een startpunt kiezen
Roer de lak goed door en giet dit in een verfbakje. Bedenk op welke plek je begint met lakken. Zorg dat je eindigt bij een deur zodat je eenvoudig de ruimte kunt verlaten.

Stap 3: zijkanten en hoekjes van de eiken vloer lakken
Gebruik een lakroller en/of platte kwast aan de zijkanten en bij moeilijk te bereiken hoekjes. Rol altijd mee met de nerf.

Stap 4: grote oppervlaktes van de eiken vloer lakken
Gebruik voor grote oppervlaktes een roller op een steel.

Stap 5: drogen, opschuren, stofvrij maken en afnemen
Laat de laklaag 24 uur drogen, schuur de vloer licht op en maak het geheel stofvrij met een stofzuiger. Neem de vloer vervolgens af met een licht vochtige doek. Breng je in totaal drie lak lagen aan op een vloer? Dan voer je deze stap alléén uit tussen de tweede en de derde laag.

Stap 6: breng voldoende aanbevolen laklagen aan
Bekijk op de verpakking hoeveel lagen van de lak worden aangeraden. Herhaal stap 3 t/m 5 totdat het aanbevolen aantal laklagen is aangebracht.

Tip: Reinig de gelakte eiken vloer tijdens de wekelijkse schoonmaak met ParketGroep Ph-Neutraalreiniger. Deze reiniger heeft een aangename geur en verwijdert vuil en vet.

Onze experts staan voor je klaar

Het lakken van een eiken vloer kan spannend zijn. Je kunt je vloer natuurlijk altijd door een parketspecialist laten lakken. Hoe een eiken vloer het beste te lakken is en hoe het door jou gewenste resultaat het beste te behalen is, verschilt namelijk per vloer. Een professional kan dit goed inschatten. Een specialist komt de vloer vooraf altijd ter plekke beoordelen en zorgt in overleg voor de beste behandelmethode. Wij helpen je graag verder.

rustieke vloer
IMG_0214
Soorten plinten houten vloer

Bij een mooie vloer horen natuurlijk mooie plinten. Gebruik bijvoorbeeld een massieve houten hoge plint, een massieve houten platte plint of een hoge opstaande plint van MDF. Vaak worden hoge opstaande witte plinten of plinten in dezelfde houtsoort gebruikt tegen de wand. Platte plinten bedekken de ruimte tussen de muur en de kantplanken van de houten vloer.

Een vloer van hout laten leggen?

Zelf leggen doe je niet zomaar eventjes. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Gelukkig bieden wij ook een legservice! Met expertise en aandacht zorgen de professionals van ParketGroep Nederland dat jouw houten vloer goed wordt gelegd. 

Brochures over vloerverwarming en vloerverkoeling

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van vloerverwarming en vloerverkoeling in combinatie met parket? Bekijk dan ook eens de informatieve brochures die speciaal hiervoor zijn ontwikkeld. Hierin kunt u alles lezen over vloerverwarming en vloerverkoeling om vervolgens samen met uw parketspecialist de juiste keuzes te kunnen maken.